Το αγώνισμα των 10 Κ είναι για πολλούς δρομείς το επόμενο βήμα από τα 5Κ και ίσως η ενδιάμεση στάση για τον ημιμαραθώνιο και τον μαραθώνιο. Είναι από τις πιο δημοφιλείς αποστάσεις αφού η μικρή διάρκεια του και η επάρκεια της αποθηκευμένης ενέργειας στο σώμα ανεξάρτητα από τον χρόνο τερματισμού το καθιστά ως μια ελκυστική απόσταση.

Για τους πιο έμπειρους δρομείς είναι μια απόσταση όπου η βελτίωση ενός προσωπικού ρεκόρ ίσως να είναι μια επιθυμητή πρόκληση. Είναι η απόσταση που συνδυάζει την ταχύτητα των 5Κ αλλά και ένα ύψιστο επίπεδο αντοχής, στηρίζεται κατά 90% στην αερόβιο ικανότητα και στις γυναίκες αυτό το ποσοστό ανεβαίνει. Εδώ θα μάθετε και έννοιες όπως long run το μεγάλο συνεχόμενο τρέξιμο. Άλλωστε σύμφωνα με έρευνες το long run είναι η απόσταση που όταν βελτιωθεί μεταφέρεται και ωφελείται ο δρομέας στις μεγαλύτερες αποστάσεις όπως τον μαραθώνιο και τις υπεραποστάσεις.

Για να βελτιωθούμε στο συγκεκριμένο αγώνισμα θα χρειαστούν προπονήσεις στην μέγιστη ταχύτητα, στον επιδιωκόμενο ρυθμό του αγώνα, διαλειμματικές στο Vo2max και στο αναερόβιο κατώφλι. 

Τα προγράμματα περιλαμβάνουν:

-Καθημερινή αναλυτική προπόνηση με εντάσεις και ρυθμούς που βασίζονται στους δικούς σας προσωπικούς χρόνους, την αντιληπτή ικανότητα, τον παλμογράφο ή έναν συνδυασμό αυτών.

-Ποικιλία προπονητικών ερεθισμάτων που να βασίζονται στις δυνατότητες σας.

-Προπόνηση ενδυνάμωσης με το βάρος του σώματος σας αλλά και με μπάλες γυμναστικής, λάστιχα και μικρά βαράκια.

-Βίντεο που σας δείχνουν πώς να εκτελέσετε μια σωστή προθέρμανση, αποθεραπεία και ασκήσεις δρομικές και ενδυνάμωσης.

-Σχεδιασμός αγωνιστικής τακτικής.

-Συμβουλές ενυδάτωσης και διατροφής  τις ημέρες πριν, κατά την διάρκεια αλλά και μετά από τον αγώνα.

-Τηλεφωνική επικοινωνία κάθε δύο εβδομάδες (σε περίπτωση προβλήματος πιο συχνά).

-Τακτική επικοινωνία μέσω του coach corner (το οποίο βρίσκεται στη σελίδα μας).

Skip to content