RACE REPORT 2023

SPARTA CITY ULTRA 2023

RACE REPORT

SPARTA CITY ULTRA 6H – 19/2/2023

SPARTA CITY ULTRA 2023

Το να τρέχεις γύρω γύρω σε μια κυκλική διαδρομή δυο χιλιομέτρων ξανά και ξανά δεν μου ακουγόταν και για τον πιο ελκυστικό αγώνα και σκεπτόμενος τους δυο αγώνες που είχα τρέξει στην Ψάθα δεν μπορώ να πω ότι είχα τις καλύτερες εντυπώσεις για αυτού του τύπου αγώνες. Το Sparta City Ultra λοιπόν ήταν ο πρώτος μου αγώνας ultra για το 2023 στην απόσταση η καλύτερα να πω στην διάρκεια των 6 ωρών.

Η προετοιμασία είχε ξεκινήσει αρκετά καλά και πλέον είχα αποφασίσει να κάνω μερικές σημαντικές, όπως αποδείχθηκαν και στη συνέχεια, αλλαγές στην προετοιμασία μου. Πρώτον είχε αποφασιστεί να ρίξω τα κιλά μου από περίπου 67-68 κιλά σε 63-63,5 και σε αυτό με βοήθησε ο επί 8 χρόνια συνεργάτης μου ο Π. Μπασουράκος. Η δεύτερη αλλαγή πλέον στα 53 μου χρόνια ήταν να είμαι όσο το δυνατόν πιο συστηματικός με την προπόνηση ενδυνάμωσης και δη με τα βάρη (όπου τα τελευταία χρόνια είχα δώσει περισσότερο χρόνο στην συγγραφή του βιβλίου μου “Αποκωδικοποιώντας τις υπεραποστάσεις” είχαν καθιερωθεί δυο προπονήσεις την εβδομάδα και είχα βρει την χαμένη όρεξη όσον αφορούσε την ενδυνάμωση και ανυπόμονα κατέβαινα στο γυμναστήριο του σπιτιού μου να ακούσει το αγαπημένο μου play list και να κάνω το πρόγραμμά μου. Τρίτον αν και εδώ και χρόνια κάνουμε αρκετές κοινές προπονήσεις με την Noora Honkala αποφασίσαμε να τις κάνουμε ακόμα πιο συχνά, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε έναν συντρέχτη που κατά κάποιο τρόπο θα μας «αναγκάσει» να ζοριστούμε και λίγο παραπάνω και φυσικά και η καλή παρέα. Τέλος, στοχευμένα μπήκαν και ανάμεσα από κάθε αγώνα ultra και τουλάχιστον έναν αγώνα ταχύτητας, από 5-15χλμ

Μια επίσκεψη όμως στον οδοντίατρο δεν είχε το αίσιο τέλος για την προετοιμασία μου  που περίμενα  να μην μακρηγορήσω  για 22 μέρες είχε μείνει μια βελόνα καρφωμένο στο ούλο μου, Ouch!! Και μια «δόση» από Ν1Η1 κατάφερα να ολοκληρώσω 8 προπονήσεις σε αυτό το διάστημα. Μείνανε τρείς εβδομάδες για τον αγώνα και με ένα ξεμπούκωμα στο Αργολικό Δρόμο 15,5χλμ ολοκληρώθηκε η προετοιμασία.

Κυριακή πρωί , η τακτική του αγώνα είχε αποφασιστεί, με την εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς και με τα 69χλμ ο φετινός στόχος ήταν τα 72 χλμ και να μην παρασυρθώ από τους πολύ καλούς συμμετέχοντες του αγώνα. Αναγνωρίζοντας τις δικές μας δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες μας είναι ο καλύτερος οδηγός της εκάστοτε τακτικής μας. Ως αδυναμία στον συγκεκριμένο αγώνα ήταν η ελλειπής προετοιμασία αλλά και η συμμετοχή πιο γρήγορων δρομέων, στα πλεονεκτήματα μου η επίγνωση των παραπάνω και η σταθερότητα του ρυθμού μου που για κανένα λόγο είχα αποφασίσει πως δεν θα παρεκτραπώ από το αρχικό μου πλάνο, άλλωστε η μελέτη αυτού του τύπου αγώνα υποδεινύει ακριβώς αυτό, δηλαδή ο δρομέας που θα έχει την μικρότερη πτώση του αρχικού του ρυθμού είναι αυτός που θα έχει κάνει τον καλύτερο δυνατό αγώνα

Ο αγώνας πλέον έχει ξεκινήσει και μέχρι το 28ο χλμ βρίσκομε στην 5-6 θέση μαζι με τον Πάνο Πολίτη, σε αυτό το σημείο σταματάει ο Πάνος από κάποια ενόχλησή και σταματά και ένας άλλος αθλητής στο 36ο , ο πρώτος Χρήστος Μαυρίκιος είναι περίπου 2.7-2.9 χλμ μπροστά με έναν ρυθμό που δεν προσπάθησα να ακολουθήσω. Ως το 42ο ανεβαίνω στην 2η θέση και κάπου εκεί ένιωθα μια στιγμιαία κούραση αλλά θυμήθηκα εκείνη την στιγμή το πολύ δύσκολο διάστημα που είχα περάσει με την περίπτωση του δοντιού μου και για ένα ακόμα προσωπικό μου θέμα και αποφάσισα πως η κούραση του αγώνα δεν ηταν τίποτα μπροστά από αυτά και συνέχισα με τον ίδιο ρυθμό ως το τέλος. Κάπου αν θυμάμαι καλά έφθασα και μετά πέρασα τον Χρήστο στο 48ο χλμ. Τελικά ο αρχικός στόχος των 72 χλμ προσπεράστηκε κατά 880μ  και έτσι ολοκληρώθηκε ο πρώτος στόχος του 2023 με τον καλύτερο τρόπο με μια 1η θέση αλλά και πολύ μεγάλη ευχαρίστηση για το αποτέλεσμα.

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ

Από το 4ο χλμ σε κάθε στροφή των 2 χλμ έπαιρνα κάτι από:

GU Roctane

6 salt stick + αλάτι

6 Gel

Αρκετό μέλι

Μπανάνα

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Saucony Speed 2

Buff hat

Πολλές και συχνές αλλαγές της μπλούζας

Σορτς

Compression Socks

SUPPORT

Σταυρουλα Μπάκα

Μένια Καταχνιου

Κοντά μου σε όλον τον αγώνα η οικογένεια μου, Μαρία -Στέλλα Ξενάκη, Θοδωρής Δημόπουλος, οι γονείς και η αδελφή μου.

 

Ρυθμός 2023 4:53.  /ρυθμός 2022 5:11

6 Ώρες 2023=72.9km   /Απόσταση 2022 69.4km

RACE REPORT 2023 SPARTA CITY ULTRA

 

 

 

RACE REPORT

MANI 80KM. 11/3/23

MANI 2023

Μετά την ευφορία των πρώτων ημερών και του πολύ καλού αγώνα στο Sparta City Ultra διαμεσολαβεί  ένα διάστημα τριών εβδομάδων για τον επόμενο στόχο, την Γύρα της Μάνης, αγώνας που λέμε σκληρός αφού στα 80χλμ της διαδρομής το τερέν είναι εναλλασσόμενο με πολλές συχνές εναλλαγές στα υψομετρικά (μετά το 10 χλμ δεν θυμάμαι να υπάρχει συνεχόμενη επίπεδη επιφάνεια) μια διαδρομή πάνω-κάτω αφού το Polar Vantage μου έδειξε 1600μ υψομετρικής διαφοράς.

Η πρώτη εβδομάδα κύλησε με χαλαρές προπονήσεις και τρεις συνεδρίες yoga. Ξεκίνησε και πάλι και η προπόνηση με βάρη, το ίδιο πρόγραμμα που ακολουθούσα και πριν.

Η δεύτερή εβδομάδα ήταν από πλευράς έντασης λίγο πιο δυνατή αφού υπήρχε και μια προπόνηση τέμπο, μια διαλειμματική των 400μ σε ανηφόρες και μια Κυριακάτικη συμμετοχή στο Ναύπλιο στα 5χλμ με τον «τιμητικό» ρυθμό 3:59. Η Τρίτη εβδομάδα και πάλι εστιάστηκε στις προπονήσεις Yoga και κάποια τρεξίματα.

Η ημέρα του αγώνα έφθασε, το πρωί ξεκίνησε με το συνηθισμένο μου pre-race πρωινό, Quaker με μέλι, κανέλα , σπόρους τσία και μισή μπανάνα. Κατεβαίνουμε Μάνη και πρώτα περνάμε από την μόνιμη κατοικία της Noora’s και πάμε μαζί στην εκκίνηση του αγώνα. Τρείς εβδομάδες πριν είχε κάνει Φιλανδικό και Σκανδιναβικό ρεκόρ στο 12ωρο του Sparta City Ultra. Το σημερινό πλάνο είναι να ξεκινήσουμε τον αγώνα μαζί και για το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα να είμαστε μαζί αφού οι συνοδοί μας, η Μαρία-Στέλλα, ο Θοδωρής και ο Sami είναι στο ίδιο αυτοκίνητο.

Ο αγώνας ξεκινά και ακολουθεί και η Νόρα το δικό μου ρυθμό, μέχρι περίπου τα πρώτα 10 χλμ βρισκόμαστε στην 7η  και 8η θέση, οι πρώτοι τρείς δρομείς έχουν φύγει αρκετά μπροστά και δεν τους βλέπουμε πλέον. Στο 20ο χλμ κάνει και το support την πρώτη του εμφάνιση, ανανεώνουμε την τροφοδοσία μας και με την ευκαιρία αλλάζουμε και οι δυο μπλούζες. Κάπου στο 28ο χλμ ανεβαίνουμε μια παρατεταμένη ανηφόρα και βρίσκουμε τον 3ο αθλητή τον Ούγγρο Simonyi Balaz , ο οποίος το προηγούμενο βράδυ είχαμε την τιμή να τον φιλοξενήσουμε σπίτι μας, μετά από κάποιες κουβέντες και φωτογραφίες έμεινε λίγο  πίσω μας. Η αίσθηση που είχαμε ήταν όμορφη και σιγά σιγά ανοίγαμε τον ρυθμό μας , πάντα όμως ανεβαίνοντας υπομονετικά τις ανηφόρες του αγώνα. Κάπου στο βάθος σε μια από αυτές τις ανηφόρες βλέπουμε και τον 2ο αθλητή, αρκετά όμως μακριά μας και αποφασίζουμε να μην παρασυρθούμε να τον κυνηγήσουμε. Συνεχίζουμε με την ίδια όμορφη διάθεση και κάπου στα πέταλα στις ανηφόρες φθάνουμε τον Σπύρο Λογοθέτη και μετά από έναν σύντομο χαιρετισμό συνεχίζουμε την ανάβαση. Μπροστά μας πλέον ήταν μόνο ο πρώτος αθλητής εκείνη την στιγμή ο Lucaz Sagan τον οποίο τον φθάνουμε κάποια στιγμή και μάλλον ξαφνιάζεται αφού δεν πρέπει να μας έχει δει από νωρίτερα και αμέσως αυξάνει ρυθμό , είμαστε στο 48οχλμ του αγώνα και για 7 χλμ, μέχρι και το 54ο τρέχουμε και οι τρεις μαζί μοιράζοντάς κάποιες λίγες κουβέντες αφού τα αγγλικά του Lucaz δεν βοηθούν (στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι ρυθμοί μας που κυρίως κυμάνθηκαν από 4:12-4:20). Αυτός ο γρήγορος ρυθμός προφανώς ήταν και η αιτία της πτώσης μας , κυρίως εμού κάπου στο 60ο ως 70ο χλμ του αγώνα όπου είχαμε καθησυχαστεί αφού δεν φαινόταν κάποιος αθλητής πίσω μας ώσπου φθάνοντας στο τελευταίο χωριό του αγώνα και με περίπου 8χλμ ως τον τερματισμό εγώ έχω μείνει λίγο πιο πίσω για μια στάση τουαλέτας και η Νορα φθάνει στον σταθμό να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειας για την ματωμένη μύτη της. Φθάνοντας στον σταθμό την ενημερώνω πως για πρώτη φορά φάνηκε και παλι ο Lucazs και της λέω να φύγει μπροστά και ότι είμαι και εγώ καλά και θα ακολουθήσω . Τελικά τερμάτισε πρώτη η Νόρα και 2ος γενικής, 1ος άνδρας εγώ με 6 λεπτά διαφορά από τον 3ο Lucaz.

1ος άνδρας 7:06/ Ρυθμός 5:17   1600μ Υψομετρική

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ

GU Roctane

salt stick + αλάτι

Gel

Αρκετό μέλι

Μπανάνα

Κοκα κολα

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Saucony Speed 2

Buff hat

Vest Salomon

Πολλές και συχνές αλλαγές της μπλούζας

Σορτς

Compression Socks

SUPPORT

Μαρία-Στέλλα Ξενάκη, Θοδωρής Δημόπουλος, Sami Vaskola

 

RACE REPORT

ΔΡΟΜΟΣ ΓΕΡΑΚΙΟΥ 47,5 Km.  8/4/23    Υψομετρικά 800μ

GERAKI 2023

Δεν συνηθίζω να κάνω αγώνες back to back αλλά η συμμετοχή σε αυτούς τους μικρούς αγώνες με άφηναν με την αίσθηση ότι το σώμα μου επανέρχεται καλά , κάτι η τακτική προπόνηση ενδυνάμωσης, τα λιγότερα κιλά με έχουν αφήσει  με μια φρεσκάδα που θέλω να κάνω και 3ο αγώνα  σε απόσταση τεσσάρων εβδομάδων από τον προηγούμενο και επτά από τον πρώτο.

Η προετοιμασία συνεχίζεται και πάλι δίνοντας έμφαση και πάλι στην ενδυνάμωση, την yoga και την αποφόρτιση. Μεγαλύτερο long μέσα σε αυτές τις επτά εβδομάδες είναι τα 26 χλμ., οι προπονήσεις τέμπο και ταχύτητας συνεχίζονται.

Ο αγώνας ξεκινά με μια πολύ όμορφη αίσθηση και πάλι , βρίσκω τον ρυθμό μου και έχω όρεξη να “παίξω” και λίγο με τους ρυθμούς μου αφού ανοίγω , κόβω ξανά ανοίγω . Παρέα μου από το πρώτο χιλιόμετρο ο καλός φίλος και αθλητής Γιάννης Λουκάς εναλλάσσουμε την 1η με την 2η θέση καθόλου την διάρκεια του αγώνα αφού μπαίνουμε και βγαίνουμε από τους σταθμούς μαζί και βλέπουμε και τα support μας να είναι παρέα σε κάθε σταθμό. Κάπου μετά από το 40ο χλμ καταφέρνω να αποσπαστώ και να τερματίσω στην 1η θέση με χρόνο 3:47.

1ος Γενικής 3:47/ Ρυθμός 4:47   800μ Υψομετρική

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Saucony Speed 2

Buff hat

Vest Salomon

Πολλές και συχνές αλλαγές της μπλούζας

Σορτς

Compression Socks

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ

GU Roctane

salt stick + αλάτι

Gel

Αρκετό μέλι

Μπανάνα

Κοκα κολα

SUPPORT

Μαρία-Στέλλα Ξενάκη, Θοδωρής Δημόπουλος

 

RACE REPORT

ΑΕΘΛΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ 62 Km  19/4/23

AETHLIOS 2023

Ο 4ος κατά σειρά αγώνας ultra μέσα σε 13 εβδομάδες και έξι εβδομάδες μετα τον αγώνα στο Γεράκι. Πέρα από την δυσκολία του τέταρτου αγώνα κατά σειρά υπήρχε και ένα πιο μεγάλο διάστημα από αγώνα σε αγώνα. Ακολούθησα όσα έκανα και τις προηγούμενες εβδομάδες κάνοντας και δυο long λίγο κάτω από τα 30 χλμ και συμμετέχοντας σε δυο αγώνες, στο Πίνοβο αγώνας 14χλμ και στο Τυρό 8χλμ.

Στον αγώνα αυτή την φορά ξεκινήσαμε και τρέξαμε ένα πρώτο μεγάλο κομμάτι με τον Νίκο Σταθακόπουλο από την αρχή στην 3η και 4η θέση. Αυτός ο αγώνας δεν ήταν σαν του άλλους , δεν είχα καθόλου διάθεση να κυνηγήσω κάτι καλύτερο και όταν δοκίμασα δεν με «άκουγε» το σώμα μου. Σε ένα σταθμό περίπου στα 2/3 του αγώνα είπα στα support μου πως δεν είχα νιώσει σε καμία στιγμή του αγώνα όμορφα ούτε σωματικά ούτε ψυχολογικά, δεν είχα διάθεση να διεκδικήσω μια καλύτερη θέση και ήμουν αδιάφορος αν με πλησίαζε κάποιος άλλος αθλητής. Παρα την όχι ευχάριστη αίσθηση που είχα από την αρχή ως το τέλος του αγώνα κατάφερα να κρατηθώ στην αρχική μου θέση την 4η και να βελτιώσω το προσωπικό μου ρεκόρ στον συγκεκριμένο αγώνα.

4η θέση γενικής. Ρυθμός 5:34.   1500μ Υψομετρικά.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Saucony Speed 2

Buff hat

Vest Salomon

Πολλές και συχνές αλλαγές της μπλούζας

Σορτς

Compression Socks

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ

GU Roctane

salt stick + αλάτι

Gel

Αρκετό μέλι

Μπανάνα

Κοκα κολα

SUPPORT

Μαρία-Στέλλα Ξενάκη, Θοδωρής Δημόπουλος

 

RACE REPORT

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ 80 Km 21/10/2023

VASILIAS LEONIDAS 2023

Πέρασε και το καλοκαίρι και επιθυμία μου ήταν να ολοκληρώσω την αγωνιστική χρονιά με τον ένα και μοναδικό αγώνα στην Λακωνία ( έχει εκκίνηση στην Τρίπολη και τερματισμό στην Σπάρτη) Η Μάνη και το Γεράκι ήταν επίσης δυο αγώνες που έτρεχα πρώτη φορά. Την διαδρομή την ήξερα αφού είναι και το πρώτο κομμάτι του αγώνα των Αθανάτων. Στόχος μου εδώ ήταν να τερματίσω κάτω από τις επτά ώρες και μέχρι περίπου το Γεωργίτσι πήγαινα αρκετά καλά και εκεί σιγά σιγά άρχισαν τα λάθη. Για κάποιο λόγο αποφάσισα να βγάλω το γιλέκο και ουσιαστικά από εκεί και πέρα άφησα την τροφοδοσία μου κυριολεκτικά στην τύχη, αυτό που με χαρακτήριζε στους προηγούμενους αγώνες , η καλή και η τυπική τροφοδοσία και η εξίσου καλή τακτική εδώ πήγαν στράφι.

Δεύτερο λάθος ήταν ανάμεσα από Βορδόνια Καραβά όπου υπήρχαν μόνο νερά χωρίς σταθμό είχα την φαεινή ιδέα να ρίξω νερό πάνω μου, μέσα σε λίγα λεπτά κατάλαβα πως η υγρή φανέλα με πάγωσε και αμέσως  κατάλαβα πως έπαθα κάποιο είδος ψύξης που από την μια στιγμή στην άλλη ο ρυθμός μου έπεσε κατακόρυφα.

Απόδειξη πως όση εμπειρία και να έχουμε λάθη θα γίνονται και θα πρέπει να είμαστε πάντα συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε.

Στα πολύ όμορφα του αγώνα ήταν η απίστευτη υποδοχή που με περίμενε στον Καραβα, το χωριό μου, το σπίτι μου τα τελευταία 15 χρόνια. Στα άσχημα ήταν πως τα λάθη μου ήταν μη αναστρέψιμα και την πρώτη θέση που κρατούσα για 75 χλμ χάθηκε.

2η θέση 7:06.   Ρυθμός 5:24. 1050 Υψομετρικά

SUPPORT

Μαρία-Στέλλα Ξενάκη, Θοδωρής Δημόπουλος

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content