Μετά από την έκρηξη του δρομικού κινήματος βλέπουμε πως οι συνδυαστικοί αγώνες δρόμου – εμποδίων έχουν ανέβει πολύ ψηλά στα μάτια των αθλητών. Η πόλη της Σπάρτης φιλοξένησε ήδη το πρώτο, δεύτερο και τρίτο SPARTANRACE το 2017, 2018 & 2019. Επίσης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε ο αγώνας του SPARTAN KIDS όπου μπόρεσαν να συμμετάσχουν παιδιά από 6 ως 15 ετών.

Παρακολουθώντας τον πρώτο αγώνα ως προπονητής δρομέων αποστάσεων είχα φυσικά την «περιέργεια» να παρατηρήσω το επίπεδο των αθλητών οι οποίοι συμμετείχαν αλλά και να δω τι ακριβώς χρειάζεται ένας αθλητής ώστε να ολοκληρώσει έναν τέτοιον αγώνα που συνδέει το δρομικό στοιχείο με την δύναμη. Αυτή ακριβώς η περιέργεια μου με οδήγησε στην παρακολούθηση και ολοκλήρωση της επίσημης πιστοποίησης προπονητών του Spartan Race-SGX.    

Προς μεγάλη μου ευχαρίστηση διαπίστωσα πως και ο ιδρυτής του, ο κ. Joe De Sena, όσο και ο υπεύθυνος του προπονητικού προγράμματος κ. Jeff Godin προέρχονται από τον χώρο αλλά κυρίως από την φιλοσοφία των υπεραποστάσεων με την οποία είμαι απόλυτα ταυτισμένος.

Οι 7 πυλώνες αγκαλιάζουν την ιδέα της συντροφικότητας, του απόλυτου fitness και της πνευματικής σκληραγώγησης και σχηματίζουν τα θεμέλια ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού προπονητικού συστήματος που μπορούν να προετοιμάσουν οποιονδήποτε να κατακτήσει οποιοδήποτε εμπόδιο στον αγώνα η στην ζωή.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΠΟΝΕΙΤΑΙ

Υπάρχουν 7 βασικοί πυλώνες πάνω στις οποίες στηρίζεται η φιλοσοφία για να γίνει κάποιος  Spartan Fit.

STAMINA

POWER

ATHLETICISM

REGENERATION

TENACITY

ATTITIDUDE

NUTRITION

Ο πρώτος πυλώνας είναι αυτός του Σθένους (Stamina), είναι η ικανότητα να ολοκληρώσεις έναν αγώνα αλλά και μια απλή καθημερινή υποχρέωση ανεξάρτητα από εξωγενείς σωματικούς ή διανοητικούς φραγμούς. Το σωματικό και ψυχικό σθένος είναι πολύ περισσότερο από την αντοχή και μόνο για έναν Spartan, είναι η ικανότητα να μπορείς να έχεις την ενέργεια αλλά και την διαύγεια στο τέλος ενός αγώνα.

Προπονητικά και σωματικά περιλαμβάνει την καρδιοαναπνευστική αντοχή, την μυϊκή αντοχή αλλά και την αναερόβια ικανότητα.

Διανοητικά (Πνευματικά) συμπεριλαμβάνει την ικανότητα να είναι κάποιος συγκεντρωμένος παρά τα καθημερινά προβλήματα από των χώρο εργασίας, την οικογένεια και τα οικονομικά.

Δύναμη (Power)  όταν μιλάμε για Spartan Race το μυαλό όλων μπορεί να πάει στην παράμετρο της δύναμης. Η εκρηκτικότητα είναι απαραίτητη για να ξεπεράσεις φυσικά εμπόδια όπως το να πηδήξεις πάνω από φλεγόμενο τοίχο φωτιάς, περιστροφή λάστιχων (Tire flip), σκαρφάλωμα τοίχου.

Η δύναμη σχετίζεται με την ικανότητα να παράγεις μια μεγάλη ποσότητα ενέργειας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Η δύναμη είναι η ικανότητα να ασκείς τον έλεγχο, να δημιουργείς αλλαγές, να ενσταλάξεις κίνητρο. Πετυχαίνοντας τους στόχους οδηγείτε  κάποιος στην δημιουργία  περισσότερων στόχων.

Αθλητικότητα (Αthleticism) είναι η ικανότητα του μυαλού και του σώματος να αντιδρά σε ερεθίσματα με έναν αποδοτικό τρόπο. Ο αθλητής έχει την ικανότητα να κινείται σε ένα φαρδύ εύρος κινήσεων, έχει πλήρη έλεγχο του σώματος και κινητική συνείδηση μέσα από ένα πολύ μεγάλο εύρος κινήσεων.

Σωματικά είναι η ευκινησία ή σταθερότητα των κινήσεων, η κινητικότητα μέσα στο χώρο, μια ανάπτυξη όλων των πτυχών της φυσικής κατάστασης που σχετίζονται με το Spartan Race.

Διανοητικά (Πνευματικά)  είναι η προσαρμοστικότητα, η ικανότητα να αντιδράς σε μια απρόβλεπτη αλλαγή καταστάσεων ή συνθηκών αλλά με σταθερότητα στις αρχές μας. Να προβλέψεις καταστάσεις.

Αναγέννηση (Regeneration) είναι η διαδικασία της ανανέωσης, της αποκατάστασης και της ανάπτυξης που κάνει το σώμα ανθεκτικό σε στρεσογόνους παράγοντες.

Σωματικά είναι η αποκατάσταση μετά από δύσκολες προπονήσεις ή μετά από έναν προπονητικό μακρόκυκλο, ισορροπημένη προπόνηση που θα σου εγγυηθεί ένα σώμα «αλεξίσφαιρο» στα εμπόδια.

Διανοητικά (Πνευματικά), ισορροπημένη ζωή, με κοινωνική, πνευματική, και συναισθηματική ευεξία.

Επιμονή (Tenacity) σημαίνει πως τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά ακόμα και όταν φαίνεται στους άλλους ότι πήγε. Προηγούμενες αποτυχίες δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο σε έναν Spartan. Χωρίς επιμονή δεν θα τα καταφέρεις.

Σωματικά σημαίνει ότι θα ολοκληρώσεις ότι ξεκίνησες παρά την κούραση ή την εξάντληση.

Πνευματικά σημαίνει να έχεις την δύναμη της θέλησης. Δεν τα παρατάς ακόμα και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ.

Στάση συμπεριφοράς (Attitude) είναι η θετική πνευματική στάση που θα κρατήσεις παρά τις δύσκολες καταστάσεις.

Σωματικά, εξωτερικεύεις την θετική σου στάση, χαμογελώντας, γελώντας αλλά και επιδεικνύοντας την ενέργεια σου.

Πνευματικά – οι εσωτερικές μας σκέψεις είναι θετικές, είμαστε όσο χαρούμενοι θέλουμε να είμαστε, είναι μια συνήθεια που μαθαίνεται.

Διατροφή (Nutrition), «είσαι ότι τρως». Χωρίς την σωστή διατροφή δεν μπορούν να έχουν γερές βάσεις οι υπόλοιποι πυλώνες

Μετάβαση στο περιεχόμενο